زندگینامه
آشنایی اجمالی با نماینده ولیفقیه در استان چهارمحال و بختیاری و امام جمعه شهرکرد
محمدعلی نکونام فرزند قنبر علی متولد ۱۳۳۵ در شهرستان گلپایگان دیده به جهان گشود، وی در سال ۱۳۵۰ و در سن ۱۵ سالگی وارد حوزه علمیه گردید. چند ماه اولیه تحصیل را در مدرسه علمیه گلپایگان (مدرسه مرحوم حجه الاسلام ) گذراند و در همان سال به حوزه علمیه قم وارد شد و در مدرسه آیتاللهالعظمی گلپایگانی به ادامه تحصیل پرداخت. پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی در آن مدرسه ، لمعتین و رسائل و مکاسب و کفایتین را از محضر حضرات آیات ستوده و صلواتی و وجدانی فخر و بنی فضل بهره گرفت. خارج فقه و اصول را محضر حضرات آیات عظام مکارم شیرازی و فاضل لنکرانی و یکی دیگر از چهرههای علمی تلمذ نمود و همزمان از مباحث تفسیری آیتالله جوادی آملی بهره گرفت.
در کنار تحصیل به فعالیتهای تبلیغی در نقاط مختلف اشتغال داشت و به نشر معارف اسلام و ترویج و آموزش قرآن مشغول بوده است، تدریس در دانشگاههای اصفهان و چهارمحال و بختیاری و گلپایگان ازجمله فعالیتهای چندین ساله علمی ایشان میباشد.
در دوران هشت سال دفاع مقدس حضور متناوب در جبهههای جنوب و غرب و در کردستان از برنامههای ایشان بوده و در پشت جبهه از خدمت به مهاجرین جنگی بهویژه در استان لرستان بهرهمند بوده و در خدمت رفاه و اشتغال آنان قرار داشت.
قبل از انقلاب نیز همزمان با تحصیل از مبارزه با رژیم ستمشاهی و همراهی با نهضت امام غافل نبود. در اجتماعات علیه رژیم پهلوی و در پخش اعلامیههای امام و دیگر مراجع فعال بود.
در ۱۷ خرداد ۱۳۵۴ در اجتماع بزرگ مدرسه فیضیه حضور داشت و دستگیر و زندانی شد. پس از مدتی زندانی بودن در قم و تهران و تحمل شکنجه آزاد و مجدداً در سال ۱۳۵۶ در گلپایگان دستگیر و پس از تحمل چند ماه زندانی در گلپایگان و اصفهان همزمان با اوجگیری مبارزات ملت ایران از زندان آزاد گردید.
پس از انقلاب هم، همزمان با تحصیل به فعالیتهای دیگر ازجمله شکل دادن کمیتههای انقلاب اطراف کرمان و تداوم بخشیدن به برنامههای آموزش قرآن در مناطق وسیعی از شهرهای گلباف و شهداد کرمان و کارهای فرهنگی در مناطق مختلف پرداخت.
سنگر امامت جمعه یکی از مراکزی بود که فعالیتهای قابلتوجهی در خدمت فرهنگی برای خود ثبت نمود.
امامت جمعه موقت در گلباف کرمان و در درود لرستان و امامت جمعه ثابت در شهر سامان و شهرستان گلپایگان و در حال حاضر در شهرستان شهرکرد بوده و هست که توفیق خدمتگزاری در آنها را داشته و دارد. حدود ۳۵ سال سابقه خدمت در این سنگر در شهرهای فوقالذکر را دارد.
در همین سنگر بود که موفق شد طرحی فرهنگی ارائه نموده و خود شخصاً آن را به اجرا گذارد در قالب این طرح که سابقه ۲۷ ساله دارد و بنام (طرح تقویت مبانی اعتقادی و شبهه زدایی دینی جهت مبارزه با تهاجم فرهنگی) معروف شد، بسیاری مباحث فکری و اعتقادی و فرهنگی با حضور بزرگان حوزه و دانشگاه طرح و مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و بسیاری سؤالات و شبهات پاسخ داده شد. از این مجموعه کتب ارزشمندی بهویژه برای روحانیون و مبلغین موجود است که تا کنون ۳۳ جلد از آن به چاپ رسیده و ۷ جلد دیگر هم در دست اقدام میباشد از جمله عناوین قابل توجه و تأثیرگذار در موضوعاتی نوآورانه مانند جوان و سبک زندگی اسلامی، انقلابی باید و نبایدها و آئین طلبگی که جزء کتب چاپ شده میباشد را میتوان نام برد که به عنوان منابع اثرگذار برای عموم جامعه و به ویژه حوزههای علمیه و دانشگاهها در بخش معارف اسلامی مورد استفاده میباشد. همچنین یک جلد قطور ۶۴۰ صفحه ای که صرفاً پرسش و پاسخ بوده و بیش از ۸۰۰ سئوال مهم و مطرح توسط بزرگانی چون حضرات آیات مصباح یزدی، ابراهیم امینی، جعفر سبحانی، محمدرضا خاکی، سید محمد غروی، سید احمد خاتمی، دکتر احمد بهشتی و مهدی هادوی پاسخ داده شده از همین مجموعه کتب است که توسط انتشارات جامعه مدرسین به چاپ رسیده است.
از ایشان جزوات و بیانیهها و نوشتههای بسیاری در موضوعات مختلف فرهنگی و اجتماعی تکثیرشده و در اختیار مخاطبین قرارگرفته که بخشی از آن در یک جلد کتاب بنام (امام جمعه و سخن با قلم) چاپشده است. همچنین جزوات و نوشتههای چاپ شده و نشدهای به نام معلم تراز انقلاب، رسالت یازده دلبند، نفاق در قرآن و روایات، نماز جمعه در قرآن و روایات، ۸۰ نکته از صدها نکته، صحت دقت صداقت، اعجاز قرآن، پیام شهیدان، ماندگاری انقلاب به تحکیم جایگاه ولایت، در راستای نشر تعالیم اسلام و تبیین وظایف منتشر گردیده، پنج کتاب بنام رمضان و فرصتها، ماه صیام و بایدها و نبایدها، انسان در ظرف ایمان، انسان در معراج، یکصد و ده ویژگی اخلاقی در قرآن و روایات درحال آماده شدن جهت چاپ و نشر است که امید است توفیق نشر آنها فراهم آید.
ایشان اضافه بر نمایندگی از طرف مقام معظم رهبری از اکثر مراجع عظام تقلید هم نمایندگی و اجازه کتبی دارد تا جهت اخذ و تصرف در وجوهات شرعیه (خمس،زکات، نذورات ،کفارات و امثال آن) و تصدی امور حسبیه به وظائف شرعیه عمل نماید.
ایشان پس از یک دوره ۶ ساله که در سامان آغازگر دوره طرح تقویت مبانی اعتقادی بود و ۵ سال اجرایی گردید با حکم شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور به گلپایگان زادگاه خودش منتقل شد و در یک دوره ۱۴ ساله در این شهرستان منشأ خدماتی گردید از جمله زمینهساز وحدت و یکپارچگی مردم در این خطه از میهن اسلامی گردید، بهگونهای که اختلافات ویرانگر و مشمئزکنندهای که نگرانی همگانی و عقبماندگی شهرستان را در پی داشت بحمدالله تا حدود زیادی کاهش یافت و مردم خوب و مؤمن و متدین و انقلابی شهرستان در یک صف قرارگرفته و همگی اعتصام به حبلالله را پیشه کردند و وحدت قابل توجهی شکل گرفت.
این وحدت و همدلی رشد چشمگیر شهرستان را در این سالها در پی داشته است. موقعیت ساختوساز و سرمایهگذاری و ایجاد کارخانجات صنعتی و تولیدی به لطف پروردگار به وجود آمد و زمینه اشتغال جمع کثیری فراهم گردید این همدلی ادامه یافت و هماکنون نیز فضای همراهی و صمیمیت تا حدود زیادی بر شهرستان حاکم است و مسئولین تلاشگر در این فضای مناسب به خدمتگذاری و تلاشگری برای رشد هرچه بیشتر شهرستان مشغولاند. سال ۱۳۷۶ که ایشان به امامت جمعه آن شهرستان منصوب شد حتی برای ساخت و ساز منزل مسکونی هم چندان اقبالی صورت نمی گرفت چرا که اگر مثلاً بیست میلیون تومان هزینه می شد نصف آن هم خریدار نداشت و دلزدگی از شهرستان و هجرت غلبه داشت اما بعد از ۱۴ سال و تاکنون نه تنها جهت ساخت و ساز از یکدیگر سبقت می گیرند بلکه هجرت معکوس حاکم است و حتی روستاها از رونق و نشاط برخوردارند.
حرکات و برنامههای فرهنگی هم بحمدالله در آن شهرستان تأثیر بسیار عمیق و ارزشمندی گذاشت و همگان را در یک صف واحد و فعال و متحرک به سوی تثبیت نظام اسلامی و تحکیم پایههای ایمانی و اعتقادی قرارداد.
در ماه رمضان ۱۴۳۲ مطابق با شهریور ۱۳۹۰ از سوی مقام معظم و معزز رهبری دامت برکاته به نمایندگی حضرت ایشان در استان چهارمحال و بختیاری و امامت جمعه شهرکرد منصوب گردید. در این استان هم اضافه بر تداوم بخشیدن به برنامههای طرح تقویت مبانی اعتقادی و شبهه زدایی دینی، در عرصههای سیاسی و فرهنگی و خدماتی و به ویژه خدمت به مناطق محروم استان گامهای مفیدی برداشته که انشاءالله در آینده آثار آن مشهود و محسوس خواهد شد.
در امور حوزوی یکی از صدقات جاری ایشان تأسیس حوزه علمیه خواهران در گلپایگان است که امروزه به حمدالله از حوزههای موفق میباشد. در استان چهارمحال و بختیاری از سال ۱۳۹۰ تاکنون ریاست شورای مدیریت حوزه استان را بر عهده دارد که در این دوران به حمدالله حوزههای استان رشد مناسبی را تجربه کرده هر چند تا نقطه مطلوب فاصله زیاد است، یکی از گامهای اساسی ایجاد رشتههای تخصصی و کاربردی نمودن طلاب است که هم در حوزه خواهران و هم حوزه برادران با مسئولیت ایشان رشتههای تخصصی کلام، تفسیر، مشاوره، فقه القضا و تبلیغ، در حوزه برادران شکل گرفته است و فارغ التحصیلانی هم داشته است و اکنون در مقام دریافت مجوز مرکز تخصصی استان میباشند.
در حوزه خواهران نیز مرکز تخصصی با مسئولیت ایشان شکل گرفته است و رشتههای تفسیر و علوم قرآن و رشته فقه و اصول فعال است. شکلگیری درس خارج در استان با پیگیری ایشان خدمت مناسبی است به رشد علمی روحانیونی که هم در استان ارائه خدمت نموده و هم از موقعیت علمی برخوردار باشند.
پشتیبانی معنوی و مادی از حوزهها بهگونهای است به فضل الهی و بعون الله تعالی که فقدان آن میتوانست آسیبهای جدی به حوزهها وارد نماید. در همان سال اول ورود ایشان به استان یکی از مشکلات بسیار مهم برای مدیریت حوزههای علمیه استان مکان اداری بود که ایثارگرانه ساختمانی را که میتوانست پشتوانه مالی مهمی برای دفتر نماینده ولیفقیه باشد بدون اخذ کرایه و به طور رایگان در اختیار مدیریت استان قرارداد که این خود یکی از پشتیبانیهای مالی قابل توجهی است از حوزههای استان که توسط ریاست شورا انجام شده است، اضافه بر آن در تمام این سالها بیش از ….. تومان وجوه ثبت شده و نقدی کمک به حوزهها و روحانیون و امور حوزوی است که توسط نماینده ولیفقیه در استان صورت گرفته است و ثبت نشده های موردی و مقطعی هم قابل توجه است. این ارقام در استانی مثل این استان که از موقعیت اقتصادی چندانی برخوردار نیست قابلملاحظه است هر ماه یکی از هزینههای برتر دفتر نماینده ولیفقیه در استان هزینههای حوزوی است که با افتخار صورت میگیرد که انشاالله ذخیره آخرت باشد. در این دوران سه مدرسه ولایت در شهرکرد، امام خامنهای در شهرستان اردل و سفیران موعود در شهرکرد هم توسط ایشان به مجموعه مدارس استان اضافه شده و بحمدالله توفیقهای خوبی داشته و دارند.
ایشان در همراه نمودن همگانی مردم با انقلاب و ایجاد وحدت در استان در مقاطع مختلف سهم وافری ایفا نموده که این خدمت ارزشمند همچنان ادامه دارد و از مصداقهای بارز آن تشکیل شورای وحدت، پیشرفت و تعالی استان میباشد. همچنین ایشان با تواضع و فروتنی همیشگی خود و با ساده زیستی و مردمداری تلاش داشته و دارد تا سرباز مؤثری در نظام جمهوری اسلامی باشد.