صبح امروز(چهارشنبه) آقای مرتضی بختیاری، رئیس کمیته امداد امام خمینی(رحمه الله علیه) کشور، با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهرکرد دیدار و گفتوگو کرد.
حجت الاسلام و المسلمین نکونام در این دیدار:
تشکر می کنم از اینکه تشریف آوردید، خیر مقدم عرض می کنم، این ایام، ایام محرمِ حضرت اباعبدلله الحسین (علیه الصلاه و علیه السلام ) و روز گذشته، روز شهادت حضرت امام سجاد(سلام الله علیه) و این ایام که آغاز دوران پیام رسانی کربلا و اسارت آل الله است، محضرتان تسلیت و تعزیت دارم.
از اینکه این توفیق هم نصیب شد که محضر حضرتعالی باشیم و مخصوصا رسما به عنوان سفر رسمی استانی، اولین سفر هرچند توفیق داشتیم قبلا هم محضرتان بودیم و زیارتتان کردیم ولی تبعا به عنوان اولین سفر استانی هم مسئولیت را خدمتتان تبریک می گوییم که حقا توفیق بلندی است که الحمدلله نصیب حضرتعالی شده است، حضرت آقا علی رغم اینکه دیدگاه جوانگرایی دارند ولی حضرتعالی را جوانِ کامل در عرصه نقش آفرینی الحمدلله تشخیص دادند و حق هم همین است که این خصایص را در وجود شما می بینیم و این مسئولیت بسیار ارزشمند را، خدمت رسانی به این قشر واقعا توفیق ارزشمندی است، خداوند نصیب شما کرده الحمدلله و در این جایگاه قرار گرفته اید.
با شناختی هم که از جنابعالی داریم، چه در مسئولیت های مختلفی که تشریف داشته اید، چه آن زمانی که در اصفهان استاندار بودید و واقعا من در گلپایگان می دیدیم الحمدلله از بهترین دوران استانداری بود و در جاهای دیگری که حضور داشتید بحمدلله در هرجایی که بودید، خوب نقش آفریدید و جای تقدیر است و همه این ها توفیقاتی است که خداوند متعال عطا کرده و نتیجه آن خدمات این می شود که در این شرایط یک همچین توفیق بلندی در این جایگاه نصیب شما بشود.
تبعا می دانیم انشاءالله در این جایگاه هم حتما نسبت به این مجموعه با ابتکار و خلاقیت نقش خواهید آفرید و آنچه که باید نسبت به این ولی نعمتان صورت بگیرد انشاءالله به خوبی انجام وظیفه خواهد شد.
اولا اینکه شما حتما باید به آن هایی که تحت پوشش هستند عنایت داشته باشید که شما تبعا عنایت دارید، درست است اولویت با آن هایی است که تحت پوشش هستند اما خیلی ها هم هستند که به دلایل مختلف شرایط اینکه تحت پوشش قرار بگیرند را ندارند اما چه بسا بسیاری از آن ها وضعشان از آن هایی که تحت پوشش قرار می گیرند بدتر است لذا نباید از آن ها هم غافل باشیم یعنی کمیته یک چتر گسترده ای را نسبت به محرومین و فقرا بگستراند.
با توجه به کمکی هم که به شما می کنند الحمدلله دست شما نسبت به این معنا باز است یعنی این نیست که آن کسی که فرض بکنیم پول در صندوق کمیته امداد می ریزد، قصد و نذر و نیتش آن باشد که حتما به آن کسی که تحت پوشش شماست برسد بنابراین دستتان از این جهت باز است و می توانید. خیلی ها هستند که شرایط را برای کمک کردن به آن ها در حد اعلی دارند اما تحت پوشش نیستند، این ها ناامید نشوند، این واقعا جزء برنامه ها باشد.
من این را بارها اینجا به آقایان هم عرض کرده ام به ما هم خیلی ها مراجعه می کنند از این دست و ما هم معمولا جایی نداریم جز همین که به آقایان و دستگاه های مربوطه معرفی کنیم الحمدلله کمک هم شده، مدنظر هم بوده اما این نهادینه بشود و جز اولویت های شما بوده و هست.
مسئله مسکن الحمدلله عنایت دارید، واقعا دارید کار می کنید، خوب است، مسکن را خیلی باید بیشتر، جدی تر و هم با نظارت بیشتر، هم سرمایه گذاری بیشتر پیش برد و چون خیلی ها هستند مثلا همین نمونه ای که در آن جلسه(شورای اقتصاد مقاومتی) شما ملاحظه فرمودید و هنوز هم فکر کنم هیچ کاری برایش نشده باشد، از آن موارد خیلی داریم که واقعا در یک شرایط بسیار سختی دارند به سر می برند، البته آن روز کمکی شد و آقای نوبخت هم کمک کردند.
شما الحمدلله با این تعاملی که دارید امکان جذب کمک ها را زیاد دارید، این روحیه شما خیلی مهم است، حالا گاهی وقت ها آدم ها با یک روحیه اداری می خواهند کمک بگیرند، یک کسی نه، با روحیه ایمانی، اخلاقی، تعامل کمک تقاضا می کند، شما الحمدلله این ویژگی را دارید لذا دستگاه ها و خیرین الحمدلله به شما کمک می کنند.
مسکن انشاءالله جزء برنامه های فراگیرتر مجموعه قرار بگیرد و بعد هم این ساخت و سازها نظارت خیلی قابل توجهی نسبت به آن ها بشود، به اشکال مختلف، هم نسبت به فنی اش، هم نسبت به هزینه هایش، هم نسبت به زمان کارش، از جهات عدیده آن مقداری که شما باید نظارت داشته باشید، رها نشود و با اطمینان کار را نسپارید و هرچه می شود دخالت بکنید زیرا مهم است، گاهی وقت ها یک ضایعاتی این وسط مشاهده می شود یا به گوش می رسد که تبعا با نظارت بیشتر می شود جلویشان را گرفت.
مسئله دیگر هم تکریم است – که نمی دانستم در فرمان حضرت آقا هم بوده – تکریم خیلی مهم است، تکریم واقعا از نکات اساسی است که ما به هر میزانی که بتوانیم این ها را با کرامت به آن ها کمک کنیم، به اخلاق اسلامی، به ایمان عمل کرده ایم، به انسانیت بها داده ایم و شخصیت این ها را ارتقا داده ایم.
ما در تربیت جامعه اگر تکریم جزء اولویت هایمان نباشد، جامعه را نه تنها تکریم نکرده ایم و تربیت نکرده ایم، به سوی ناهنجاری ها سوق داده ایم، تحقیر معمولا انسان را به سوی ناهنجاری سوق می دهد و باعث می شود که انسان ها بروند به سمت یک سری [ناهنجاری ها].
بالاخره می خواهد برای خودش شخصیت پیدا بکند، می رود یک جاهای دیگر، افراد دیگری از این ها سو استفاده می کنند و خیلی ضایعات در پی دارد، ما که به عنوان پدر این ها محسوب می شویم و سرپرست این ها محسوب می شویم، بالاخره این ها تحت پوشش همه جانبه این مجموعه هستند، هرچه بتوانند با کرامت با این ها برخورد کنند، به انسانیت این ها، به کمال این ها و به رساندن این ها به جایگاه های بلندی که باید برسند، کمک کرده اند، این خیلی خیلی مهم است .
من معمولا جلساتی که با آقایان دارم، همیشه به همه شان این معنا را می گوییم ولی گاهی وقت ها افراد بالاخره یک خلقیاتی دارند که گاهی یا حوصله شان کم است، یا علمشان یا از دستشان در می رود یا یک ذاتیاتی دارند که یک برخوردهایی گاهی صورت می گیرد و حوصله را ندارند و به یک جاهای ناهنجاری می انجامد، این را جزء برنامه های اساسی و ساری و جاری کمیته قرار بگیرد که حتما بسیار می تواند مهم باشد.
مسئله خودکفایی از مسائل اساسی و ریشه ای است که خودکفا کردن این ها و این ها را روی پای خودشان هدایت کردن این سیاست های همیشگی کمیته الحمدلله بوده و به نظر می رسد این باز آن نظارت خیلی بیشتر را می خواهد.
ما می رویم سرمایه گذاری هم می کنیم، کار هم می کنیم، امکاناتی را هم می گذاریم ولی بعد از یک مدتی می بینیم در درصد بسیاری از این ها آن خودکفایی لازم دیده نشده است، خرج کرده ایم، پول هم گذاشته ایم، امکانات هم به آن ها داده ایم، حتی اگر لازم بوده گاوی، گوسفندی، ماشین آلاتی، سرمایه ای در اختیارشان قرار داده ایم ولی چهار روز بعدش می بنیم یک جور دیگر شده و یک راه دیگر رفته، نتیجه حاصل نشده، این حاکی از این است که آن نظارت لازم نسبت به این معنا وجود نداشته است.
گام اولیه صورت گرفته اما استمرار پیدا نکرده که واقعا این ها را در ادامه کار کمک بکنند لذا خودکفایی فقط به سرمایه دادن نیست، یک برنامه ساری و جاری ای است که تا به آخر باید این ها را گام به گام همراهی کرد، جلو برد تا این خودکفایی جواب دهد، این خیلی مهم است که هم سرمایه گذاری بیشتر، هم امکانات بیشتر، هم نظارت بیشتر، هم همراهی تا آخر که هرجایی که احساس شد در یک لغزش گاهی هستند، بتوانند کمکشان بکنند، دستشان را بگیرند و نگذارند این سرمایه ها واین امکانات و این نیروها هدر برود.
شما الان به نظرم می رسد اگر یک گزارش خوبی را بگیرید نسبت به این معنا، به این نتیجه خواهید رسید که در درصد قابل توجهی متاسفانه این خودکفایی نتوانسته اثر خودش را بگذارد، بعضی ها دومرتبه متقاضی هستند که بیایند تحت پوشش قرار بگیرند، این ها درصد کمی هم متاسفانه نیستند، این نکته ای است که باید بیشتر مورد توجه باشد.
آن بحث کارآفرینان هم که فرمودید، باز همین نکته است که این خیلی خبر خوبی است که شما یک کارآفرین را مثلا تا دو میلیارد تومان بتوانید کمک بکنید اما این عملی بشود، ما متاسفانه سیستم های بانکی مان و سیستم های دیگر به عملیاتی شدن این مصوبه ها کمک نمی کنند لذا این عملیاتی بشود و واقعا کاربردی بشود و آثارش دیده بشود و واقعا اشتغال به معنای واقعی ایجاد بشود و بعد هم آن کسی که آمد اینجا همچنان نظارت بشود که این بماند، بعد از مدتی به دلایل مختلف این را تردش نکنند، اخراجش نکنند، واقعا این هزینه ای که می شود جواب بدهد، این باز هم خودش نظارت قابل توجهی می خواهد، هم نسبت به اصل عملیاتی شدنش، هم نسبت به اینکه این کار جواب بدهد.
آخرین مسئله نسبت به خانواده ها و فرهنگ ایمانی و اخلاقی خانواده هاست، بالاخره کمیته امداد بخواهد یا نخواهد سرپرست این هاست و این ها تحت پوشش هستند، فقط هم تحت پوشش مادی نیستند، تحت پوشش همه جانبه هستند، تحت پوشش فرهنگی اند، تحت پوشش اخلاقی اند، تحت پوشش ایمانی اند و همه جانبه باید این ها را پدری و سرپرستی کنند.
گاهی خانواده ها از این جهت با یکسری ضایعاتی مواجه می شوند، ضایعات ایمانی، اخلاقی و سوء استفاده هایی متاسفانه از این ها می شود، به لحاظ اینکه گاهی سرپرست ندارند، سوء استفاده هایی از بچه های این ها و خود این ها به اشکال مختلف صورت می گیرد و در یک وادی هایی و ناهنجاری هایی که به نظر می رسد باید این ها را تغذیه کرد، تغذیه فکری، تغذیه ایمانی، تغذیه اخلاقی به هر شکل ممکن، حالا در اجتماعات از روحانیون استفاده بشود، تذکرها داده شود و یا در فضاهای مجازی، یا به اشکال مختلف انس این ها با کتاب، با دعا، با نماز و راه های مختلف فرهنگی که وجود دارد.
خلاصه کمیته امداد سرمایه گذاری اش نسبت به فرهنگ کمتر از سرمایه گذاریش نسبت به معاش نباشد، این نکته بسیار مهم است به همان میزانی که راجع به معاش این ها سرمایه گذاری می کند، نسبت به معاد این ها و خلقیات این ها و دین و ایمان این ها نقش بیافریند و رها نشوند.
واقعا خوشحال شدیم، با این شخصیتی که ما از حضرتعالی می شناسیم می دانیم که الحمدلله شما موفق هستید و تبعا چشم انداز بسیار خوبی را الحمدلله برای این مجموعه و کمیته خواهید دید.
موفق و موید باشید به برکت صلوات بر محمد و آل محمد