با توجه به وضعیت وخیم شیوع ویروس کرونا در استان و توصیههای اکید مسئولان و متخصصان امور بهداشتی و درمانی مبنی بر پرهیز از برگزاری تجمعات باهدف جلوگیری از گسترش بیماری که منجر به توقف موقت برگزاری مراسم عبادی سیاسی نماز جمعه این هفته نیز شده است، نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه شهرکرد در قالب پیام جمعه، مهمترین توصیهها و تذکرات به مردم استان را بیان کردند.
متن کامل بیانات نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه شهرکرد در پیام جمعه این هفته به شرح زیر است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
«لاحول و لا قوه الا بالله العلی العظیم حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکیلُ نِعْمَ الْمَوْلى وَ نِعْمَ النَّصیرُ»
«الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ الصَّلَاهُ وَ السَّلَامُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ وَ عَلَى آلِهِ آلِ اللَّهِ وَ اللَّعْنُ الدَّائِمُ عَلَى أَعْدَائِهِمْ أَعْدَاءِ اللَّهِ»
جمعهی دیگری در شرایط کرونایی و بسنده کردن به پیام جمعه و سخن گفتن با هم استانیهای خوبمان و دیگر بینندهها و شنودههای عزیز از این طریق که فرصت مغتنمی است برای بیان بعضی از بایدها و نبایدها که انشاءالله هم برای گوینده مفید باشد و هم برای شنونده.
پیام اول:
پیام اول همان مطلبی است که در هفته گذشته در پیام ششم عرض کردیم و وعده دادیم که این هفته دربارهاش یک مقدار بیشتر توضیح بدهیم و صحبت کنیم، چند مطلب را عرض بکنم: اولاً طرح این موضوع در این پیام به جهت ارتقاء دانش نسبت به یک تکلیف، تکلیف شرعی و اجتماعی است آن تکلیف چیست؟ آن تکلیف اَمری است به عنوان نصیحت که جزء تکالیف شرعی و اجتماعی همه ما در جامعه است.
نصیحت از نصح است نصح به معنای خیرخواهی است و نصیحت به معنای پند و اندرز است، در درون این اَمر یعنی نصح و نصیحت یک اَمر بسیار مهم و قابلتوجه نهفته شده است و آن «خیرخواهی» و «روحیه خیراندیشی» داشتن است.
مرحوم شهید مطهری رضوانالله تعالی علیه در کتاب حماسه حسینی نصح را به معنای خلوص گرفته است که معنای خوبی است و در روایات هم آمده است و در دیگر معنای هم این امر در نظر گرفته شده است و این جور معنا شده است.
خلوص در برابر غل و غش مطرح است یعنی انسان بتواند یک گوهری را در وجود خودش و در درون خودش شکل بدهد که خالص باشد و ناخالصی به اصطلاح خودمان نداشته باشد یعنی در بیان و گفتار و کردار و در رفتار و در همه امور زندگیاش یک خلوص حاکم باشد غل و غش و زدوبندهای بیجا و شیطانی و نفسانی و امثال اینها نداشته باشد که این بسیار مهم است.
از وظایف مهم مؤمن در جامعه ایمانی همین است که ناصح باشد، در یک روایت از امام صادق سلام الله علیه وارد شده است که حضرت فرمودند : « یَجِبُ لِلمؤمنِ علَى المؤمنِ النَّصیحَهُ لَهُ فی المَشهَدِ والمَغیبِ» فرمودند واجب است مؤمن نسبت به مؤمن دیگر ناصح باشد و نصیحت و پند و اندرز در همه حال داشته باشد « فی المَشهَدِ والمَغیبِ» چه آن موقع که در برابر مؤمن است و چه آن موقعی که پشت سر مؤمن است در همه حال سعی کند که ناصح باشد و خیرخواه آن مؤمن باشد و اندرز دهنده و پنددهنده آن مؤمن در همه شرایط و رفتارها باشد که این خیلی مهم است که یک اخلاصی و خلوصی در وجود انسان شکل بگیرد که هر چه میگوید در جامعه با همان خلوص بگوید همراه غل و غش و فریب و مکر دروغ و احیاناً نفسانیتها و منفعتطلبیها و این شرایط امروزی گروه گرایی و جناحبازی و سیاسی و بازی و اینها نباشد اینها غل و غش است، اگر انتقادها و حرفهایمان این جور باشید و اسمش را هم بزاریم نصیحت اینها نصیحت نیست نصیحت در دلش خیرخواهی نهفته شده است و خیرخواهی همان خلوص به معنا واقعی و خالی از هرگونه غل و غش و مکر و امثال اینها بودن است.
وجود نازنین پیامبرصلی الله علیه و آله و سلم در یک روایت فرمودند: « مَن یَضمَن لی خَمسا أضمَن لَهُ الجَنَّهَ» خیلی روایت زیبا و قابلتوجهی هست فرمودند که هر کس پنج چیز را به او عمل کند و به من ضمانت بدهد که به این پنج چیز عامل باشد من برایش بهشت را تضمین میکنم من ضمانت میکنم که این اهل بهشت باشد آن پنج چیز چیه؟ در تمام این پنج چیز آنچه نهفته است همان خلوص و خیرخواهی است، « النَّصیحَهُ للّه ِ عَزَّ و جلَّ ، و النَّصیحَهُ لرَسولِهِ ، و النَّصیحَهُ لکِتابِ اللّه ِ ، و النَّصیحَهُ لدِینِ اللّه ِ ، و النَّصیحَهُ لجَماعَهِ المُسلِمینَ» مؤمن با خدایش خالص باشد، با پیامبر خدا خالص باشد، با کتاب خدا قرآن خالص باشد و با دین خدا هم خالص باشد یعنی در تمام تعاملهایش با اینها یعنی با خدا و با پیغمبر خدا و با کتاب خدا و با دین خدا و پنجم با جماعت مسلمین و با جامعه در تمام این تعاملها خلوص حاکم باشد صداقت حاکم باشد و در مقام فریب نباشد؛ بعضی میخواهند خدا را هم فریب بدهند نستجیر بالله العیاذ بالله با خدا هم میخواهند مکر کنند، بعضیها با پیغمبر خدا مکر میکنند و ناخالص برخورد میکنند و تصور میکنند میتوانند خدا و پیغمبر خدا را هم فریب بدهند این قدر گاهی آدمها در جهل قرار میگیرند، پیامبر فرمودند اگر توانستید این پنج اَمر را عمل کنید من ضمانت میکنم که شما اهل بهشت باشید، یک باخدای خودتان خالص باشید یعنی خیر تمامعیار در رفتار و کردارتان حاکم باشد و دو با پیامبر خدا سوم با قرآن و چهارم با دین خدا و پنجم با جامعه اسلامی و مؤمنین خالص باشید و اخلاص بر شما حاکم باشد و خلوص به معنای واقعی داشته باشید و غل و غش با اینها نداشته باشید این میشود نصیحت و خیرخواهی به معنای راستین که انسان بتواند این گوهر را در خودش شکل بدهد.
اگر با همین گوهر و با همین خلوص انسان در جامعه اَمر به معروف کند، نهی از منکر کند چقدر اثر میگذارد؟ با همین خلوص و گوهر در جامعه انتقاد کند و با همین خلوص و گوهر در جامعه مطالبه کند چقدر ارزشمند است و اثر دارد؟ یکی از علتهایی که ما معمولاً مطالبههایمان جهت درست پیدا نمیکند و انتقادهایمان از یکدیگر جهت درست پیدا نمیکند و اَمر به معروف و نهی از منکرمان آن گونه که باید کارساز نمیشود این است که خلوص در آن نیست معمولاً همراه با شائبهها و همراه با نگاههای خاص منفعتطلبی و همراه با مطرح کردن خودمان و بسیاری از این مسائل است که اینها با آنچه ما در اسلام داریم همخوانی ندارد.
پیامبر اکرم «صلیالله علیه و آله و سلم» علامت انسان ناصح را هم بیان کردند که ما از کجا بفهمیم که این انتقاد انتقاد ناصحانه است یا انتقاد منفعت طلبانه است؟ این مطالبه کنند مطالبه کننده ناصح است یا مطالبه کنند منفعتطلبی و گروه گرایی و امثال اینها، از کجا بفهمیم؟ حضرت راهش را هم بیان کردند قال رسول الله صلی الله علیه و آله وسلم « و أَمَّا عَلَامَهُ النَّاصِحِ فَأَرْبَعَهٌ» آن کسی که مطالبه از روی نصح و انتقاد و از روی نصح دارد و امر به معروف و نهی از منکرش و برخوردش با دیگران در جامعه از روی نصح و خیرخواهی و خلوص است این چهار علامت و نشانه را دارد یک «یَقْضِی بِالْحَقِّ» این آدم همه قضاوتهایش بر اساس حق است، نقدهایش و قضاوتهایش و صحبتهایش و موضعگیریهایش همه حق محور است، شخص محور نیست، گروه محور نیست، دنیا محور نیست، نفس محور نیست، حق محور است، خدامحور است این خیلی مهم است، این علامت اول.
علامت دوم «وَ یُعْطِی الْحَقَّ مِنْ نَفْسِهِ» با تمام وجود از نفس او حق بروز و ظهور دارد و حق میگوید ولو علیه خودش هم باشد از حق عدول نمیکند
علامت سوم« وَ یَرْضَى لِلنَّاسِ مَا یَرْضَاهُ لِنَفْسِهِ» آن چه را برای خودش میپسندد برای دیگران هم میپسندد این هم نشانه سوم. کی ناصح و خیرخواه است؟ آن کسی که هر چه برای خودش پسندید برای دیگران و جامعه و رفیقش و حتی دشمنش هم بپسندد البته دشمن که میگوییم نه دشمن کفر و ظالم و ستمگر آنها حسابشان جداست، در جامعه ایمانی گاهی یک عداوتهای خاصی بین خودمان شکل میگیرد که اینجا باید این نوع دشمنیهای درونی و بغضهایی که معمولاً بین خودمان شکل میگیرد اینها نباید ما را از حق منحرف کند و به یک ستمگری و تجاوز خدایی نخواسته وادار کند.
علامت چهارم « وَ لَا یَعْتَدِی عَلَى أَحَدٍ» هرگز به کسی ستم نمیکند، نشانه چهارم آن کسی که واقعاً ناصح است و خلوص دارد و به معنای واقعی خالص است این است که هرگز اهل ستم نیست نه ستم در گفتار و نه ستم در رفتار و خلقیات و معاشرت و خورد و خوراک و در هیچ موردی از او ستم ظهور و بروز ندارد و همهاش عدالت و حق و صمیمیت و مهر و محبت بر او حاکم است.
پس بنابراین جمعبندی کنم این قسمت را که هر مطالبه و هر نقدی و هر انتقادی نمیتواند سازنده باشد اگر میخواهیم با انتقادها و با مطالبههایمان جامعه را بسازیم حتماً لازمهاش این است که انتقاد و مطالبهمان همراه با نصح باشد و خالص و به معنای واقعی همراه با خیرخواهی باشد در غیر این صورت بدانید نقدهایمان نهتنها سازنده نیست بلکه مخرب هم هست نهتنها رشد دهنده نیست بلکه بازدارنده هم هست؛ گاهی وقتها نصیحت و انتقاد و مطالبه بازدارنده میشود و جامعه را از رشد بازمیدارد و خلاقیت را از افراد میگیرد، بالأخره آدم باید خلاق باشند، مدیران باید خلاق باشند مبتکر باشند آن کسی که میخواهد در جامعه کاری انجام بدهد باید با خلاقیت و ابتکار کارش را انجام بدهد این نقدهای بیجا این پیچیدن به پر و پای افراد این خلاقیت را به تدریج از آنها میگیرد و سستی و رخوت حاکم میکند و جامعه را سست میکند و حال و هوای کار را از مدیران میگیرد اینها خیلی مهم است ما میخواهیم انتقاد کنیم و مطالبه کنیم تا راه باز بشود و تا مدیر بیشتر کارهایشان جلو برود ولی وقتی همراه با نصح نباشد روحیه تلاش را از جامعه میگیرد و نشاط کار را میگیرد و آسیبهای فراوان وارد میکند بنابراین بکوشیم نقدها و مطالبههایمان همراه با نصح باشد. این پیام اول من.
پیام دوم
پیام دوم را راجع به شهادت این شهید عزیز شهید دانش دکتر محسن فخری زاده که جمعهی گذشته به دست صهیونیست خبیث و ارباب جانی او صورت گرفت که این شهادت را اولاً محضر مقام معظم و معزز رهبری و محضر همه اصحاب دانش و بینش و محضر همه استانیهایمان و همه ایران اسلامی و همه مقاومت و همه پرچمداران حق و حقیقت و فضیلت تبریک و تسلیت عرض میکنم و چند نکته هم لازم است بیشتر موردتوجهمان قرار بگیرد همانطور که این نکات در فضای عمومی کشور موردتوجه هست.
یک، هیچکس در داخل و خارج نیست که این واقعیت را در نظام اسلامی نداند که کشتن این چهرهها نهتنها آسیبی وارد نکرده است بلکه راه را روانتر کرده است و مردم را بیدارتر و شتاب حرکت را بیشتر کرده است این چیزی است که ما در تمام این چهل سال شاهد آن بودهایم، چهار دانشمند هستهای ما را قبل از این شهید عزیز ترور کردند و همین شتاب بیشتر دیده شد.
بیش از ۱۷ هزار شهید ترور ما داشتیم و همین مسئله مشاهده شد که هیچکدام از این شهدا رفتنشان عامل بازدارندگی نشد دشمن بداند که البته میداند که با گرفتن این افراد به خودش ستم میکند به ما ستم نمیکند ما حرکتمان پرشتابتر و مردممان بیدارتر و راهی که داریم میرویم به مقصد قطعاً این راه پر رهروتر خواهد شد. این یک نکته.
نکته دوم اینکه واضح است که نظام جمهوری اسلامی هیچگاه درپی سلاح هستهای نبوده است و نخواهد بود ما درپی دانش هستهای هستیم دانش هستهای برای ضرورتهای مردمان و برای ضرورتهای کشورمان است تا محتاج بیگانه نباشیم؛ امروز دانش هستهای تقریباً در همه عرصههای زندگی راه دارد که البته مهمترین آنها در عرصه پزشکی و برق و نیروگاهها و امثال اینها است اما در همه عرصههای زندگی مسائل هستهای و دانش هستهای نقش دارد، هیچ کشوری در دنیا نیست که بخواهد پیشرفت داشته باشد و از دانش و ظرفیت هستهای بهرهای نداشته باشد این امروز فراگیر است.
البته کشورهای مدعی میخواهند این دانشها فقط در اختیار خودشان باشند و کشورهای دیگر محتاج آنها باشند تا بتوانند آنها را غارت کنند، تا بتوانند برآنها سلطه داشته باشند این خوی استکباری مستکبرین و مدعیان علم و دانش است، آنها میخواهند غارت کنند و سلطه داشته باشند و لذا این دانش را از کشورهای دیگر منع میکنند اما آنچه روح انقلاب اسلامی ما است آن است که انقلاب اجازه غارتگری به بیگانه نمیدهد و انقلاب اجازه سلطه هم به بیگانه نمیدهد لذا باید مسلح به سلاح علم باشیم تا بتوانیم با دشمن مقابله کنیم.
البته این مقابله هزینه هم دارد آماده هستیم هزینهاش را بپردازیم و تاکنون هم همین بوده است تاکنون هزینه داده شده است انسانهای بزرگ به ظاهر از دست ما رفتهاند اما نهتنها راه متوقف نشده است بلکه راههای بلندی را به حول و قوه الهی طی کردهایم و به سمت مقصد پرشتاب در حرکت بودیم. این هم نکته دوم.
نکته سوم اینکه مقابله با دشمن تنها با رشد در عرصه علمی و متوقف نشدن در این عرصه نیست بلکه امروز در عرصه انتقام گرفتن از دشمن هم باید فعال بود در این قسمت نباید از خودمان ضعف نشان بدهیم، امروز مطالبه عامه مردم هم همین است که انتقام در برنامه باشد البته شتابزدگی را کسی نمیپسندد اما سستی و رخوت هم جایز نیست، مردم این را جایز نمیدانند که ما در عرصه انتقام گرفتن از دشمن سستی و رخوت داشته باشیم، بله در کشور کسانی هستند که هیچ رویارویی را با دشمن نمیپسندند و معتقد به لبخند در همه شرایط هستند اینها راه لبخند و مذاکره را تجربه کردهاند و هیچ نتیجهای هم عایدشان نشده است بلکه آسیبها و عقبافتادگیها و مشکلات بزرگ اقتصادی و امثال اینها را مقابل خودشان دیدند و دارند میبینند اما خب متأسفانه عبرت نگرفتهاند و هنوز هم عبرت نگرفتهاند و همچنان از دشمن خائف هستند و مانع انتقام هستند، نباید نظام قربانی این تفکر شود این نکته مهمی است نظام اسلامی نباید قربانی این نوع تفکر سستعنصر بشود تجربه روشن آن است که آنچه بازدارنده دشمن است اقتدار است، انتقام از مؤلفههای قدرت است هر جا قدرت نشان دادیم دشمن عقب نشست این نکته مهمی است که نباید مغفول عنه قرار بگیرد.
نکته چهارم در همین قسمت اصل فرهنگ ایثار و شهادت است که فخری زادههای این مکتب و این کشور آرزوی درک آن را داشته و دارند. این هفته شهادت شهید دستغیب شهید محراب و شهید خلبان احمد کشوری شهید حافظ آسمان کشور و دیگر شهدا را داریم که اینها همه برای درک شهادت لحظه شماری میکردند، دشمن میداند و نباید خودش را در این جهت به خواب بزند هر چند خودش را به خواب هم بزند چیزی را تغییر نمیدهد این حقیقت در ذات فرهنگ دینی و مکتب ما است که شهادت در راه این مکتب مرگ نیست بقاء است و مکتبی که شهادت دارد آن مکتب پیروز است، این را دشمن بداند پیروزی از آن این مکتب و این انقلاب است و نابودی انشاءالله از آن آنها خواهد بود.
پیام سوم
پیام سوم من، یک تشکر از جوانان خوبمان و گروههای بیدار و بصیری که درپی این خباثت دشمن به صحنه آمدند و مطالبه کردند و علم مطالبه را بلند کردند که نباید کوتاه آمد و فریاد انتقام انتقام سردادند این حرکت بسیار بجا و زیبای بود، در بسیاری از جاهای کشور و در استان خودمان جمعی از جوانان خوب از روحانیون از بسیجیان و تشکلهای خوب دانشجویی به میدان آمدند تجمع هر چند اندک مطابق با شرایط کرونایی داشتند و این مطالبه را مطرح کردند اینها جا دارد واقعاً ازشان تشکر بشود خیلی حرکت بجا و لازمی است.
۱۶ آذر روز دانشجو است دانشجویان بصیر اقتضائشان همین است و استکبارستیزی رویه آنها بوده و هست، این عزیزان در ۱۶ آذر در سال ۱۳۳۲ در اعتراض به حضور یک مقام آمریکایی در دانشگاه اینها به میدان آمدند و به شهادت رسیدند این رویه در دانشجویان ما و در طلاب ما و در جامعه بصیر و بیدار ما همیشه زنده بوده است و این روحیه استکبارستیزی همیشه زنده است و همچنان این روحیه باید پویا و زنده باشد که من جا دارد حتماً تشکر ویژه خودم را از این عزیزان داشته باشم.
پیام چهارم
اما پیام چهارم و آخرین پیامم مصوبه روز سهشنبه مجلس است که مصوبه خوبی بود، مصوبه ارزشمند و مناسب و لازم بود که در حقیقت نشان داد مجلس زنده است، تا کی نظام اسلامی هزینه ماندگاری در برجام را بپردازد و از طرف مقابل هیچ اقدامی صورت نگیرد و اسم آن را هم بگذاریم روند دیپلماتیک؟ این معنا ندارد این چه دیپلماسی است که کشور را با این همه عقبماندگی و رکود مواجه کرده است؟ شما میخواستید در سایه دیپلماسی هم چرخ اقتصاد بچرخد و هم چرخ سانتریفیوژها ولی الآن این هست؟ الآن شما دارید مشاهده میکنید متأسفانه هر دو راکد و با مشکل مواجه شده است این چه دیپلماسی میتواند باشد؟ اینها را تندروی نخوانید گاهی وقتها این حرکتهای مجلس و حرکتهای دیگر و یا این صحبتهایی که گوشه و کنار میشود را اسم تندروی روی آن میگذارند نخیر اینها ضرورتهای کشور است اینها امروز جزء بایدهای مهم کشور محسوب میشود بالأخره باید یک جایی این پرونده ختم بشود؛ خب مجلس وارد عمل شده است و دارد به شما کمک میکند این مصوبه کمک به دولت محسوب میشود اینها باید این فرصت و مصوبه را مغتنم بشمارند و همه کمک کنند، چقدر خوب است که واقعاً همه یکدست و یکصدا در مقابل دشمنان بشوند دشمنان جری و خبیث که این جور مقاومت میکنند در برابر این ملت و انقلاب چرا در درون ما یکصدا در برابر آن نایستیم؟ از این فرصتها باید استفاده کرد چه دولتمردان ما و چه کسانی که عرصه دیپلماسی کشور را مدیریت میکنند و چه دیگران همه و همه دست به دست هم بدهند و این مسئله را یکجایی ختمش کنند که بیش از این کشور با این ضایعات مواجه نباشد.
خداوند متعال موفقمان بدارد در همه عرصهها عرصههای تکلیف مداری و وظیفه و خدمت و در این شرایطی که واقعاً مردم با مشکلات فراوان اقتصادی مواجه هستند همه بتوانیم گرهگشا باشیم و این مردم صبور و خوب و مقاوم را یاریگری باشیم و مشکلات اینها را رفع کنیم و درعینحال راه را بر دشمن ببندیم.
والسلام علیکم و رحمهالله و برکاته